BTS – Zdaj je čas – Isaac Palma & IL DIVJI

Tako se je začelo

Sprejel sem klic od Isaaca, dva tedna pred izidom pesmi, s katero so se predstavili na letošnjem festivalu Melodije morja in sonca. “Rok, imaš čas za snemanje?” Pritrdil sem – vse ostalo je zgodovina. Naslednji dan sva se s punco peljala na Lent, med vožnjo mi je Žiga (IL DIVJI) predlagal idejo, za katero sem potem spisal več scenarijev. Ko smo bili vsi zadovoljni z zgodbo, smo dali “žegn”. Napočil je trenutek za iskanje lokacij. Prvotno smo želeli snemati na Primorskem, da bi dali spotu tisti poletni rustikalni “vajb”. Med oljkami na kamniti terasi, druga scena pa bi bila na solinah. Terase nismo uspeli dobiti, saj so imeli vsi lokali zasedeno med vikendom. Soline pa tudi niso šle skozi. Si misliš ok… bomo že nekak. Dnevi letijo… mi brez lokacij. Vmes sem iskal igralce, punčko, mamo in očeta. Punčko sem našel sam, mamo in očeta pa je našel Roman (Artmusicrecords). Super, imamo igralce, ena skrb manj.

Primer scenarija

Vmesni postanek

Sceno v šoli sem moral posneti par dni prej, ker kasneje nisem imel dostopa. Pri tem je potrebno paziti, da ima Inja enako frizuro in obleko tudi na naslednjem snemanju.

Pevski kadri

V glavi sem imel dokaj razdelane scene za pevske kadre, ampak takih “ameriških” lokacij pri nas ni. Želel sem tri različne lokacije, da se naredi vse skupaj bolj dinamično. Najbolj sem si želel sončni zahod v drugem delu pesmi. Peljal sem se na Goričko, gledat travnik, ampak ni bil primeren. Na google maps je izgledalo super, ko sem prišel tja pa je bil nasad dreves. Nato pa klik v glavi. Zakaj pa ne bi na Ptuju, ulice so dokaj primorske, pa še lažje bo logistično. Dva dni pred snemanjem še nisem bil čisto prepričan, če imam dovolj raznolike lokacije. Zato sem se peljal na ruševine Studenice, če bi tam izkoristil svetle stene za prve kadre. Logistično bi Studenice šle skozi, ampak bi morali snemati ob 16.00, ko še je sonce dokaj visoko. Večer, ja večer pred snemanjem smo se odločili, da se bo snemalni dan začel ob 17.30 na Ptujskem gradu. Na gradu smo posneli prve pevske scene, nato pa smo se odpravili na travnik zraven grada (takšen, kot sem ga iskal po Goričkem). Pred snemanjem sem si z aplikacijo pogledal, kdaj bo točno sonce zašlo na hribčku. Tako da smo bili vezani točno na minute. Ko je sonce zašlo, pa smo počakali “modro uro” in posneli še zadnje pevske pri Ranci na Ptuju. Uspelo nam je – kljub zelo vročemu dnevu.

Foto: Žan Beti

Snemanje igre – nadaljevanje

Nato me je dva dni kasneje čakal še igrani del. Dobili smo se v Slovenski Bistrici pred osnovno šolo. Šola ima zanimivo steno (zgleda filmsko). Najprej smo posneli prihod otroka v šolo, nato še takoj odhod. Malenkost sem se igral z barvami in svetlobo, da se je dopoldan prelevil v popoldan v razmaku petih minut.

“Jutranji” prihod v šolo
Srečen, ker sem našel kader.
Igralka Andreja asistira.
Joga.

Premik na drugo lokacijo

Nato smo se odpravili v moderno hišo, kjer smo posneli še preostale kadre. Izziv je bil narediti jutranjo in večerno sceno na isti lokaciji v roku ene ure.

Razmišljam o nastanku vesolja.
Foter in mati se kregata s praznimi šalcami.
Grega edini normalen na tej fotki.
Z lučjo sem spremenil jutro v večer, kot Jezus.
Zadnja scena.

Foto finiš

Ko smo posneli zadnjo sceno, je bil taki filing, lahkoten. Veš da ti je uspelo. Oziroma si tak hin, da ti je vseeno. Samo da je mimo. Sledi dekompresija, kavč, deci vinčeka in možgani na off. Naslednji dan sem moral takoj začeti z montažo. Imel sem točno tri dni časa da zmontiram. Tri dni se sliši dosti, ampak ni. Zmontiral sem rawcut (slabi cut) še isti dan. Nato sem drugi dan naredil še drugi cut (tokrat kar finalni). Nato sem se spravil delat barvno korekcijo in stabilizacijo. Spot sem naslednji dan pogledal na več napravah in ga poslal v predogled. Ponavadi je ta trenutek, filing, kot da bi oddal test na maturi. Po dveh dneh montaže maš tak polno glavo, da sam več ne veš, če je dobro ali ne.

Rezultat našega dela

  • Režija – Rok Breznik
  • Scenarij – Rok Breznik, IL DIVJI, Isaac Palma
  • Direktor fotografije -Rok Breznik
  • Asistent kamere – Žan Beti
  • Igralci:
  • Deklica – Inja Knehtl
  • Oče – Grega Donša
  • Mama – Andreja Vozlič
  • Učiteljica – Marjetka Breznik

Hvala za fotke – Barbara Kardoš

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: