GAS sindrom

GAS ali Gear Acquisition Syndrome je bolezen, ki jo dobi prav vsak fotograf. Je nalezljiva, sploh če jo ima večina tvojih kolegov. GAS je po slovensko nakup nove opreme če jo rabimo ali ne, ko se ti zdi da jo enostavno moraš imeti. Večina ljudi z GAS sindromom kupi opremo, da se lahko pokaže pred kolegi in da čudežno izboljša njegove fotografije glede kompozicije in osvetlitve. Res je, da lahko kos nove opreme kot je objektiv, body ali celo nova torba, povzroči nekaj dnevno povišano kreativnost, torej previdno.

Včasih je nov body višjega razreda (5d, d700, d3 (fotoaparat) prišel na vsake 3 leta. Vmes smo imeli 3 leta časa za nakup novih objektivov. Danes je vse drugače. Ko prideš iz trgovine z novim Sonyjem in doma pogledaš na Sony Rumors, kako bo novejši body, ki bo prišel na police čez pol leta imel boljši video, boljše ostrenje, boljšo ergonomijo lahko greš v klopčič in v jok. Sony je s “štancanjem” aparatov pozabil na eno bolj pomembno stvar – OBJEKTIVE. Letos so končno izdali tudi 400mm tele objektiv za šport, ki je bil nujno potreben za profesionalno športno in naravoslovno fotografijo. Malo me je zaneslo…

Sedaj je tudi Nikon “končno” naredil svoj brezzrcalni sistem Z serijo. Ebay je že poln rabljenih d810, d750, d850, tako da če bi kdo imel skoraj nov aparat za nizko ceno, zdaj je primeren nakup. Po prvih testih je Nikon malo mimo ustrelil z novo serijo, slabo samodejno ostrenje, samo en slot za kartico in še ta je XQD. Vsak začetek je težak. Tudi Fuji in Panasonic sta rabila 2 generaciji da sta res dodelala svoje aparate. Tako da jim dajmo čas.

Canon bo tudi kmalu izdal svoj Full Frame brezzrcalni aparat, ki bo direktna konkurenca Sony-ju in Nikonu tako da Canon fani ni panike, malo bo za počakat.

Za konec se dajmo vprašati, ali res potrebujem ta kos nove opreme? Koliko boljše bodo moje fotografije če jih objavljam samo na Facebook? Med aparatom. ki ima 16 megapixlov in aparatom ki ima 24 megapixlov je veliko manjša razlika v kvaliteti natisnjene fotke kot povedo same številke. Kvalitetno 6 megapixlov veliko fotografijo lahko brez problema natisnemo na 30x45cm in bo izgledalo super. Tudi sam šum na fotografijah oziroma visok ISO ni več problem od leta 2008 dalje. Dajmo raje vlagat v znanje in kvalitetne objektive, ki bodo res naredili razliko in se bo tistih 24 megapixlov dejansko izkoristilo.

Moja priporočila za nakup novega brezzrcalnega (mirrorless) aparata
Video – Panasonic Lumix GH5

Foto – FujiFilm X-T2, X-T20, X-E3

Foto + Video – FujiFilm X-H1 ali Sony a7 mark III

Moja priporočila za nakup rabljenega brezzrcalnega (mirrorless) aparata

Foto – FujiFilm X-E2

Video – Sony A6000, Panasonic GH3, GH4

Nimam dosti denarja pa bi rad delal lepe portrete

Canon 40d + 50 1.8 cca 150€

Canon 5d + 85mm 1.8 cca. 450€

Canon 5d mk2 + 85mm 1.8 cca. 600€

Nikon d7000 + 50 1.8 cca. 450€

Nikon D700 + 50 1.8 cca. 700€

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: