Fairytale

Pa smo dočakali prvi topel dan za nabiranje klopov in fotografiranje v naravi. Evelina je dala nekaj zanimivih predlogov za fotografiranje, ki sem jih moral preizkusiti. V Tedi sem šel po precej ping pong žogic, ki sem jih nameraval zakuriti za nastanek dima. Ja, včasih pride prav znanje iz časov, ko si kot mulc delal bedarije pa kuril vse poprek. Kupil sem tudi manjšo ptičjo kletko/laterno, ki je precej pomagala pri ustvarjanju želenega vzdušja na fotografijah. Sledilo je precej kreativno popoldne.

Model: Evelina – https://www.instagram.com/evelinasorsak/

Oprema:

– Fuji XE2

– Fuji X100s

– Fujinon 56 1,2

– Haida ND8 pro

– prosojni dežnik

– Nissin i40 flash

– kitajski sprožilci

– Metz ct45

– stojalo za bliskavico

– stojalo za fotoaparat Triopo

– ping pong žogice za dim

I. poglavje – Lovrenc na Dravskem polju

Fotografija je nastala ob 13.00, ko je bilo sonce še zelo visoko. Uporabljen je bil ND8 filter, ker je bilo preveč svetlobe pri zaslonki f1.2. ND filter je povzročil tudi manjši “flare”, ki po mojem mnenju prav paše na to fotografijo

56mm, f1.2, ISO 200, 1/180s

II. poglavje – Brunšvik

Drugo lokacijo sem imel nagledano že precej časa. Gozdna tla so poraščena z mahom, kar da izgled “kot iz pravljice”, hkrati pa je verjetno tudi raj za klope. Ura je bila 14.00, sonce še vedno precej visoko.

Spodnja fotografija je bila prvotno mišljena z bliskavicami, ampak je bilo sonce še veliko premočno za standardne flashe, zato sva delala z naravno svetlobo. Tudi ping pong žogice iz Tedija se nise želele dimiti, kaj dimiti, niti gorele niso.

56mm, f1.2, ISO 200, 1/320s

56mm, f1.2, ISO 200, 1/250s

56mm, f1.2, ISO 200, 1/320s

56mm, f1.2, ISO 200, 1/400s

III. poglavje – Kosilo

Sledilo je kosilo, dober hamburger v Lovrencu na Dravskem polju in fotografiranje ob kavi.

Serijo si lahko pogledate na tej povezavi:
Greva na kavo – instagram

Greva na kavo – Facebook

Nato sva se odpravila na Ptuj po boljše ping pong žogice. Na srečo so jih imeli v Sportsdirect. Na parkirišču sva probala prižgati in USPEH, dimilo se je kot dimna bomba. Potem sva se raje čimprej odpravila…

Sonce je počasi padalo in odpravila sva se na naslednjo lokacijo.

IV. poglavje – Drevored pri Belem gradu

Ko sva se peljala nazaj proti Brunšviku v upanju, da je dovolj temno za bliskavice, sva se ustavila pri drevoredu. Nastalo je tole.

56mm, f1.2, ISO 200, 1/2400s

V. poglavje – Požeg

Svetlobe je bilo še vedno preveč, zato sva se odpravila na naslednjo lokacijo. Za naslednji fotografiji sva potrebovala temen iglast gozd.

Na tej fotografiji sem dodal element gibanja z daljšim časom zaklopa in naredil tako imenovan paning.

23mm, f4, ISO 800, 1/30s

Zajeti sem želel večjo dramatičnost, zato sem uporabil široki kot. Tokrat sem moral skrajšati čas zaklopa in fotografirat iz nižje pozicije. Svetlobe je bilo vedno manj, ISO je bilo potrebno nastaviti na dokaj visoko vrednost, da je Evelina ostala “zamrznjena”.

16mm, f3,5, ISO 3200, 1/125s

VI. poglavje – Zaključek

V trdi temi sva prispela na zadnjo lokacijo v Brunšviku. Evelina je v svoji beli opravi ob temni cesti, obdani z gozdom, zagotovo pustila vtis na nekaj nič hudega slutečih voznikih, ki so se v tem času ravno peljali mimo.

Edina svetilka, ki sem jo imel na voljo – telefon, se je čisto izpraznil, potrebno je bilo delati na slepo. Za v laterno sva potrebovala svečko ali kak drug svetlobni vir. Špela je pripeljala čajno svečko in rešila shooting. Nastavil sem prosojni dežnik in flash, fotoaparat dal na stojalo, Špela je zadaj držala bliskavico, ki je osvetlila dim in ozadje. Nato sem na alu foliji prižgal ping pong žogice in začel fotografirati.

56mm, f2,2 ISO 200, 1/125s

#fujifilmeu #fujifilmeu #fujifilmeurope #fujifilm #fujifilmslovenia #fujix100s #fujix #fairytale #model

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: